Το Πρόγραμμα
Το RAY επικεντρώνεται στην προετοιμασία των νέων, ειδικά εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες, να προχωρήσουν με αυτοπεποίθηση, παρέχοντάς τους βασικές γνώσεις ευημερίας, ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας.
Το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των νέων και στην παροχή θετικής προοπτικής για τη ζωή (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2021). Οι αιφνίδιες αλλαγές που επέφερε η πανδημία έχουν διαταράξει την καθημερινή και κοινωνική ζωή, την εργασία και τις σπουδές των ανθρώπων. Αυτά είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχοκοινωνική ευημερία των ατόμων. Η συσσώρευση στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στη νεολαία, υποδηλώνει επιζήμιες ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, του φόβου, της απελπισίας, της ανησυχίας, ακόμη και της κατάθλιψης.
Το RAY είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα με οργανισμούς στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Φινλανδία με έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων. Η στήριξη των νέων, ιδίως εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω της εργασίας στον τομέα της νεολαίας, αποτελεί προτεραιότητα που έχει θέσει η ΕΕ (2021) για να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά, να συμμετέχουν και να καθίστανται παράγοντες θετικής αλλαγής.
Μια ευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε υψηλό ενδιαφέρον για την ενεργό συμμετοχή των νέων στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (ΕΕ, 2021) και την ανάγκη για δραστηριότητες όπως εργαστήρια, κατάρτιση. Περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων ανέφερε την «Υγεία/Ψυχική Υγεία» ως θέμα του έτους. Οι προσωπικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης του άγχους και της αβεβαιότητας (μαλακές δεξιότητες), έχουν αναγνωριστεί ως βασικές ικανότητες (ΕΕ, 2019).
Τα ανεπεξέργαστα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των παιδιών στο σπίτι, το σχολείο και την κοινότητα. Αυτά τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας, του θανάτου αγαπημένου προσώπου λόγω COVID-19 και της διακοπής της εργασιακής δραστηριότητας λόγω των μέτρων κλειδώματος. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις έχει συνδεθεί με την ανθεκτικότητα: αντίσταση στον κίνδυνο ή υπέρβαση του στρες. Οι θετικές μελλοντικές προσδοκίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερη ευημερία. Η ανθεκτικότητα δρα ως ατομικός προστατευτικός παράγοντας και λειτουργεί ως κατάσταση ή παράγοντας προώθησης της ψυχικής υγείας (ΠΟΥ,2003). Σημαίνει την ικανότητα αντιμετώπισης της διαφορετικότητας και αποφυγής της κατάρρευσης όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνους παράγοντες.
Η ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιώσει την ικανότητα των νέων να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες προκλήσεις και επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν ή να ανακτούν καλή ψυχική υγεία ενόψει αντιξοοτήτων. Η ανθεκτικότητα είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας των ακαδημαϊκών επιδόσεων: επιτρέπει στους μαθητές να επιμείνουν και να ανακάμψουν από τις ακαδημαϊκές προκλήσεις.
Η προσαρμοστικότητα είναι μια δεξιότητα που απαιτείται για τον εγκλιματισμό στις προκλήσεις που σχετίζονται με την κρίση COVID-9. Η ικανότητα ανάκαμψης από τις αποτυχίες (ανθεκτικότητα) σε συνδυασμό με την ικανότητα προσαρμογής και προσαρμογής σε νέες, αβέβαιες καταστάσεις είναι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη ζωή με αυτοπεποίθηση.