Ολοκλήρωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος RAY

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “RAY: Resilience and Adaptability in Youth: Raising awareness and developing skills amidst the Covid-19 crisis”, το οποίο υλοποιείτο από τις 10 Οκτωβρίου 2022 έως και τις 10 Οκτωβρίου 2023.

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ανθεκτικότητα, της προσαρμοστικότητας και των δεξιοτήτων των νέων, μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εργαλείων και ενημερωτικού υλικού, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση των νέων τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το έργο επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ και είχε ως επικεφαλή τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας και ετέρους τους οργανισμούς Comune di Cinisello Balsamo από την Ιταλία και τον οργανισμό Helsinki Pioneers από την Φιλανδία.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος περιλάμβαναν ομάδες εργασίας και εκπαιδευτικά σεμινάρια, για να εκφράσουν οι νέοι τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους σχετικά με τις προκλήσεις τις σύγχρονης εποχής και ιδιαίτερα τις επιδράσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του Covid-19 στην ψυχική τους υγεία. Κύριος σκοπός ήταν να ενισχυθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών στην ψυχική υγεία των νέων, αλλά και τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας και άλλων δεξιοτήτων ζωής των νέων.

Τα αποτελέσματα του έργου ήταν να δημιουργηθούν:

  • Ένας ‘’Οδηγός Επιβίωσης για νέους’’ (Survival Manual for the youth), ο οποίος περιλαμβάνει χρήσιμους ορισμούς για διαφορετικές καταστάσεις τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας νέος, καθώς επίσης και τρόπους αντιμετώπισης.
  • Μια εργαλειοθήκη (Youth Worker’s Toolkit) οποία θα ενισχύσει τους λειτουργούς νεολαίας και όσους εργάζονται με νέους, δίνοντας τα εφόδια για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στους νέους
  • Μια διαδικτυακή καμπάνια ευαισθητοποίησης, η οποία τόνισε την σημαντικότητα της ψυχικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας, ως βασικά στοιχεία ψυχικής υγείας.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας μέσω των δράσεων και προγραμμάτων του θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση των νέων της Κύπρου σε διάφορα θέματα.  Σε συνεργασία με τα μέλη του, κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και με την κοινωνία των πολιτών, ο ΚΟΚΕΝ σχεδιάζει, αναπτύσσει και προωθεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης των νέων.